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Mr. Phil Johnson 
D.B. Western, Inc. - Texas 
125 1 1 Strang Road 
LaPorte, TX 77572 

Ref. No. 08-0010 

Dear Mr. Johnson: 

This is in response to your December 26,2007 letter to Mr. Don Burger of the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration's (PHMSA's) Office of Hazardous Materials 
Special Permits and Approvals, and January 9,2008 telephone conversation with a member of 
my staff concerning the shipment of a flammable liquid in a 286,000-pound rated tank car 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Your letter was 
forwarded to PHMSA's Office of Hazardous Materials Standards for reply. 

You state your company, a chemical manufacturer, plans to move its plant to a new location 
and would like to use a 286,000 pound, gross weight limitation (GWL) rated tank car to 
transport a new product it is developing with a high methanol content that may meet the 
definition of a flammable liquid. We have paraphrased your questions and answered them in 
the order posed in your letter. 

Q1. If a flammable liquid product is shipped in a 286,000-pound rated tank car, is it correct. 
that the use of a Class DOT-1 11 tank car must be authorized by PHMSA under the 
terms of a special permit? 

Al.  Assuming your product is a Class 3 (flammable liquid), PG I1 material, $ 173.242 of 
the HMR authorizes the use of Class DOT-1 03, DOT-1 04, DOT-1 05, DOT- 109, 
DOT- 1 1 1, DOT- 1 12, DOT- 1 14, DOT- 1 15, and DOT- 120 tank cars. Of these tank 
cars, Class DOT-105, DOT-1 11, and DOT-1 12 tank cars of the requested weight have 
been authorized for use under the terms of a PHMSA-issued special permit. Please 
note that 5 179.13 requires that any tank cars built after November 30, 1970, must not 
exceed 34,500 gallons capacity or 263,000 pounds gross weight on rail. Any 
deviation from these limitations must be authorized under the terms of a special permit 
issued by the Associate Administrator for Hazardous Materials Safety, PHMSA. 

Q2. What is this permit called and where do we locate the information on how to apply for 
it and what it costs? 

A2. A "special pennit" is defined in 171.8 and its requirements are prescribed in 49 CFR 
Part 107, Subpart B. The application procedures are prescribed in 5 107.105. An 



applicant must submit an application and supporting documentation, as well as any 
additional information or materials we request to process the application. This agency 
does not charge any processing fees for special permits. 

Q3. What are the limits for what is considered a flammable liquid and what is not? 

A3. The defining criteria for a Class 3 (flammable liquid) material are prescribed in 
5 173.120(a) and are as follows: 

A liquid having a flashpoint of not more than 60 "C (140 OF), or 
Any material in a liquid phase with a flash point at or above 37.8 "C (100 OF) that 
is intentionally heated and offered for transportation at or above its flash point in a 
bulk packaging. 

A combustible liquid is also a Class 3 material. Its defining criteria are prescribed in 
5 173.120(b) and are as follows: 

Any liquid that does not meet the definition of any other hazard class specified in 
the HMR and has a flash point above 60 "C (140 OF) and below 93 OC (200 OF). 
A flammable liquid with a flash point at or above 38 "C (100 OF) that does not 
meet the definition of any other hazard class may be reclassed as a combustible 
liquid. This provision does not apply to transportation by vessel or aircraft, except 
where other means of transportation are impractical. An elevated temperature 
material that meets the definition of a Class 3 material because it is intentionally 
heated and offered for transportation or transported at or above its flash point may 
not be reclassed as a combustible liquid. 
A combustible liquid that does not sustain combustion when tested using either 
test method specified in American Society for Testing and Materials (ASTM) 
standard D 4206 (see 5 171.7), or the procedure in Appendix H of 49 CFR Part 
173 when heated under test conditions and exposed to an external flame source, is 
not subject to the HMR as a combustible liquid. 

Additional requirements for classifying or excepting a material as a flammable liquid 
are prescribed in $6 173.120 and 173.150, and the requirements for assigning a 
Packing Group to a flammable liquid are prescribed in 5 173.121. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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ATT: Special Permits Information Officer 

Subject: 286,000 L b  Rated T a n k  Cars 

W e  are looking a t  the possibility o f  needing to ship one o f  ou r  products 
in 286,000 Ib GWL rated tank cars. 

W e  need some in format ion on  this and cannot seem to locate what we 
need on the online services, and was recommended to your  oflice by the 
main Federal office o f  information 

Question: W e  are given to understand that if a product to be shipped in 
tank cars is considered flammable, then if it is to be shipped i n  286,000 
I b rated cars, it w i l l  need to be a Class 1 11 car  and require a special 
permit, is that correct. 

Wha t  is this permi t  called and where do we locate the information on 
cost o f  same and the requirements fo r  filing f o r  it. 

I f  a product is considered flammable and not  to be shipped i n  286,000 Ib 
rated cars but only standard 263,000 Ib rated cars then docs it require 
that they be class 11 1 cars and does it also require the permi t  given it 
has the proper documentation otherwise. 

Where is the brca k on what  is considered f lammable and what is not 

Please advise via Emai l  i f possible wi th  complete answers as we have 
t i red to glean them from the information o n  the W E B  pages with no 
success 

'Thank you 



From: Gale, John <PHMSA> 
Sent: Wednesday, January 09, 2008 9 5 2  AM 
To: Edmonson, Eileen <PHMSA> 
Cc: Burger, Donald <PHMSA> 
Subject: FW: DOT Questions.pdf 

Here you go 

From: Edmonson, Eileen <PHMSA> 
Sent: Wednesday, January 09, 2008 9:51 AM 
To: Gale, John <PHMSA>; Burger, Donald <PHMSA> 
Subject: RE: DOT Questions.pdf 

Sure, but where is the attached listing he is referring to? Don, do you have it? 

Eileen Edmonson 
Transportation Regulations Specialist 
USDOT, Pipeline & Hazardous Materials Safety 
Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE, PHH-12 
Washington, DC 20590-0001 
202-366-4481 (w) 
202-366-7435 (f) 
202-366-3753 (info ctr fax) 
http://hazmat.dot.qov (website) 
eileen.edmonson @ dot.qov (e-mail) 

From: Gale, John <PHMSA> 
Sent: Wednesday, January 09, 2008 9:49 AM 
To: Burger, Donald <PHMSA>; Edmonson, Eileen <PHMSA> 
Subject: RE: DOT Questions.pdf 

Eileen: 

Can you please handle this inquiry by phone. 

Thanks John 

From: Burger, Donald <PHMSA> 
Sent: Tuesday, January 08, 2008 3:32 PM 
To: Gale, John <PHMSA> 
Subject: FW: DOT Questions.pdf 

John - Can one of your guys get back with this guy. I know it is  kind of old, (It came in while I was out for 
Christmas and New Years) but I don't know rail cars at all. Thanks - Don B 



From: Phil Johnson [mailto:Phil@dbwestern.com] 
Sent: Wednesday, December 26, 2007 3:12 PM 
To: Burger, Donald cPHMSA> 
Subject: DOT Questions.pdf 

We are a chemical producer and have been rying to get some questions clearly answred 
regarding shipping product considered flammable in the 286,000 lb rated tank cars 

NIr Billy Hines of the SW Regional otl'ice referred us to you for response 
I 

Please see attched listing 

Sincerely would appreciate a complete response to these and not just another refferal to a 
web site as we cannot seem to wade thru tjhose and get the eact answers we need as it is 
very confusing 

Thank you for your help 


